Online resultaten platform over wereldwijde ontwikkeling

opdracht_

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambitie om de resultaten van Ontwikkelingssamenwerking eenduidig en helder te presenteren. Aan de Kamer en het algemeen publiek. Daarom zet het ministerie in 2015 de vraag uit voor een contentbureau dat alle rapportages van – dan nog – meer dan 80 verschillende pdf’s, grafieken, tabellen en teksten van de verschillende programma’s als één geïntegreerde rapportage neer kan zetten.

Voxx pakt die handschoen op en ontwikkelt een geïntegreerde rapportage op basis van een heldere contentstrategie. De online rapportage wordt een volledige webbased en responsive publicatie. Alle data is gevisualiseerd en kan realtime worden aangepast. De rapportage wordt in het Nederlands en in het Engels gepubliceerd. Alle content, van beeld tot en met redactie, wordt door ons bureau verzorgd. Na de editie van 2016 (alleen nog als interactieve pdf beschikbaar) volgen nog 3 rapportages: 2017, 2018 en 2019.

Rapportage Ontwikkelingsssamenwerking 2019
Klik op de afbeelding om naar de rapportage te gaan >

Platform met realtime data

300 pagina's in 2 weken

In 2 weken zorgen 8 redacteuren voor het herschrijven, corrigeren en vertalen van zo’n 300 pagina’s aan informatie. De Nederlandse en Engelse teksten vormen de basis voor de onderbouwing van het beleid.

Aandacht voor SDG's

De SDG’s moeten een einde maken aan wereldwijde problemen en uitdagingen op het gebied van armoede, ongelijkheid en gelijke rechten tot duurzame consumptie en productie, klimaatverandering en conflictbeheersing. Nederland zet zich in om deze doelen te bereiken, zowel in eigen land als wereldwijd. In 2019 is er een visualisatie ontwikkeld die duidelijk maakt welke thema’s welke SDG’s ondersteunen.

Klik op de SDG's

data voor visualisaties

resultaten in beeld

De uitdaging is om de hoeveelheid data op de juiste manier te visualiseren én consistentie in het verhaal te brengen. Ieder thema en ieder land moet de vrijheid hebben om de eigen resultaten te laten zien op een manier die past. Zonder dat de lezer door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom bedenken we een structuur die eenduidig én flexibel is in de keuze voor bepaalde weergaven van getallen, grafieken en projecten.

responsive en huisstijl

100%

Onderstaande elementen vormen de belangrijkste onderwerpen van de resultatenrapportage: data uit 11 ontwikkelingsthema’s, 17 SDG’s  en 20 ontwikkelingslanden. Klik op de afbeeldingen om de rapportage zelf te ontdekken >

“Met deze aanpak kan iedereen door één of een paar klikken een helder beeld krijgen van wat we hebben bereikt,” aldus de minister.

Klik op de afbeelding voor de online rapportage van 2016

Continu verbeteren van OS rapportages

Voxx ontwikkelt de online rapportages vanaf 2015. Ieder jaar verbeteren we de rapportages door nieuwe en aanvullende inzichten. In 2019 wil het ministerie meer ruimte voor storytelling. De uitgevoerde projecten krijgen een belangrijke plaats. In nauwe afstemming met het ministerie zetten we de kaders neer voor de nieuwe rapportage. In 2019 is ook gekozen om een nieuw thema toe te voegen: Onderwijs krijgt een eigen pagina. De website wordt daarnaast opnieuw kritisch onder de loep genomen wat betreft veiligheid en toegankelijkheid.

300 pagina's visueel samenvatten

In één wereldkaart worden een paar honderd pagina’s aan informatie visueel samengevat. De gebruiker kan de kaart op verschillende manieren aanvliegen: vanuit ieder thema is te zien in welke landen de resultaten zijn behaald, en vanuit de landen is te zien welke thematische gebieden worden toegelicht.

gebruikersonderzoek + koppeling OS-datasysteem

Nadat we een uitgebreid gebruikersonderzoek hebben uitgevoerd onder de eigen medewerkers, klanten, Tweede Kamer en NGO’s, blijkt er behoefte aan meer verdieping, meer verhalen, één overzicht én een koppeling met een nieuw (eigen) OS-datasysteem. Dat betekent ook: veel meer informatie. Zonder dat de gebruiker wordt overstelpt met gegevens. Hoe doe je dat?

van wireframes naar meer storytelling

Om duidelijk te krijgen welke aspecten precies meer verdieping nodig hebben, en hoe dat het beste vorm te geven, zijn er eerst wireframes gemaakt. In een eerste online concept hebben we de volledige OS-directie meegenomen in de manier waarop we de belangrijkste conclusies van het gebruikersonderzoek hebben verwerkt. De reacties zijn positief.

Op de eerste pagina kan de bezoeker alle basisinformatie vinden: naar land of thema. Wil men meer informatie, dan volgt een uitgebreide toelichting op basis van indicatoren. Omdat deze zowel kwantitatief als kwalitatief kunnen zijn, hebben we voor beide opties een mooie visualisatie bedacht. Ook aan de SDG’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid is veel aandacht besteed.

cases_

RVO ondersteunt het ministerie van Buitenlandse Zaken bij missies, Partners in Business en ondernemers die in het buitenland willen ondernemen.

Nederlands en Engels: Voxx schrijft beide talen even gemakkelijk. Voor de communicatie van Technology Park Ypenburg zetten we die kwaliteit ook in.

We maken gebruik van functionele cookies voor een goede werking van onze website. Als je verdergaat op onze website ga je akkoord met deze cookies. Meer weten, bekijk dan onze privacyverklaring.