Html-infographic om snel te leren van Living Labs

In Living Labs, proeftuinen en Fieldlabs werken innovators al experimenterend aan nieuwe oplossingen. Maar ook experimenteren kun je leren! Daarom ging RVO.nl in gesprek met deelnemers aan deze experimenten. De belangrijkste inzichten uit deze gesprekken staan nu in een html-infographic. Daar is de informatie beschikbaar voor iedereen die de kennis van anderen wil gebruiken om op verder te bouwen.

Infographic Living Labs

Met uitgangspunten als co-creatie, netwerkend werken, nieuwe verbindingen en innovatie passen Living Labs goed in deze tijd. Maar hoe zorg je ervoor dat de samenwerking in zo’n experimenteel laboratorium daadwerkelijk uitmondt in een succes? Dat ligt voor een deel aan het gedrag en de houding van de deelnemers. “In de netwerksamenleving gaat het om gezag en niet om macht: gezamenlijke verdiensten van ieders inzet deel je dus met elkaar.” Zo luidt een van de lessen die de deelnemers aan Living Labs anderen willen meegeven.

Waarnemingen zijn waardevol

Waarnemingen van anderen zijn waardevol. Mensen uit verschillende disciplines en met andere achtergronden kijken op andere manieren naar hetzelfde. Dat is een van de voordelen van een Living Lab, omdat dit kan leiden tot nieuwe inzichten. Dit voordeel van een Living Lab valt of staat ermee dat ieders visie wordt gehoord. Een tip in de categorie ‘houding & gedrag’ is dan ook dat de verschillende partijen ervoor moeten zorgen dat zij op gelijkwaardige basis met elkaar een proces ingaan.

Toegang tot juridische expertise

Natuurlijk zijn ook praktische vaardigheden van belang. Deelnemers aan een Living Lab kunnen te maken krijgen met wet en regelgeving op meerdere niveaus (rijk, provincie, gemeenten). Een van de adviezen aan nieuwe initiatiefnemers luidt dan ook om goed na te gaan of er in het Living Lab toegang is tot juridische expertise.

Informatie toegankelijk maken

De vraag aan Voxx was om al deze informatie toegankelijk te maken en tot zijn recht te laten komen. Een online infographic is daarvoor een goede manier, omdat geïnteresseerden daarin de informatie die voor hen van toepassing is, eenvoudig terug kunnen vinden. Deze html-infographic over de Living Labs ontwikkelde Voxx samen met partner Optima Forma die het technisch ontwerp verzorgde.

Ook behoefte aan zo’n duidelijke html-infographic?

Wilt u ook informatie toegankelijk maken voor een breed publiek? Wij denken graag mee over de mogelijkheden. Neem dus gerust contact met ons op!